Siedem powodów, dla których warto spożywać chleb na naturalnym zakwasie żytnim z naszej Piekarni.

siedem powodow dla ktorych warto spozywac chleb na naturalnym zakwasie zytnim z naszej piekarni
2017-09-01
  1. Chleb na bazie naturalnego zakwasu uzyskuje wyjątkowe walory smakowe i zapachowe.
  2. Dzięki zachodzącym procesom w  czasie dojrzewania ciasta, zostaje ono dodatkowo spulchnione.
  3. Pożyteczne bakterie mlekowe powstające w zakwasie, rozkładają kwas fitynowy znajdujący się w większości zbóż. Kwas fitynowy utrudnia organizmowi wchłanianie między innymi wapnia, żelaza, magnezu i cynku. Dzięki zakwasowi te cenne dla organizmu minerały nie zostają z niego wydalone.
  4. Bakterie oraz dzikie drożdże zawarte w zakwasie w dużym stopniu rozkładają gluten zawarty w mące, ograniczając jego obecność nawet o 50%. (Gluten utrudnia przyswajanie pokarmów przez jelita).
  5. Zakwas zawarty w pieczywie reguluje pracę jelit, wspomagając ich florę bakteryjną.
  6. Bakterie namnażające się w zakwasie są źródłem aminokwasów egzogennych, które wpływają na produkcję hormonów, regenerują komórki, biorą udział w przemianie cukrów i tłuszczów.
  7. Zawiera witaminę B12 oraz znaczne ilości witaminy C i E

Podsumowując, długotrwały proces dojrzewania chleba na naturalnym zakwasie żytnim, wydobywa z mąki to co najbardziej potrzebne dla organizmu, a ponadto sprawia, że pieczywo jest zdrowe i smaczne.

Kontakt

Napisz do nas

Dane firmy

06 - 22 poniedziałek - piątek
06 - 14 soboty

(+48) 014 626 78 81
fax.: (+48) 014 626 71 98

handel: handel@klich.com.pl
marketing: marketing@klich.com.pl
księgowość: ksiegowosc@klich.com.pl

33-101 Tarnów ul. Krakowska 253

facebook.com/piekarniaKlich

Co polecamy

Pieczywo żytnie
Pieczywo mieszane
Pieczywo pszenne
Pieczywo premium
Ciasta drożdżowe
Ciasta deserowe i torty
Ciastka
Galanteria Cukiernicza

Tutaj znajdziesz nasze produkty